Pieter Jochems

Gitaardocent

Pieter Jochems
Een geduldig, maar kritische  gitaardocent in Amersfoort

Veelzijdigheid.
Dat is het meest kenmerkende aan Pieter.
Als professioneel gitarist heeft Pieter ervaring in iedere muziekstijl: van klassiek tot jazz, big band en latin. Van country tot blues, (hard)rock, pop en funk, inclusief alle cross-overs die te bedenken zijn: Pieter speelt het, en kan het jou leren.

Pieter begon op zijn 13e met klassiek gitaar bij Carol Ankum in Hilversum. Na een paar jaar kwam elektrische gitaar erbij.
Als snel speelde Pieter in countrybands Chuck Wagon en Mesa King en in allround bands Manhattan en Gotya.
Tevens gaf hij klassieke gitaar-recitals en was regelmatig aan het jammen op open Blues podia. Pieter werd spoedig een veel gevraagde sessie gitarist.

Onder het motto: „laat ik er dan maar eens echt werk van maken” vertrok Pieter naar de beste opleiding die je als modern gitarist kon krijgen: het "Musician’s Institute" in Los Angeles, waar hij les kreeg van o.a. Joe Diorio (jazz, fusion), Howard Roberts (jazz, fusion), Robben Ford (blues, fusion), Scott Henderson (jazzrock, blues), David Oakes (klassiek, latin), Tommy Tedesco (studio) en Jennifer Batten (hardrock).
Pieter slaagde "with honors" in 1991.
Tijdens de opleiding speelde Pieter met diverse bands en ensembles in Los Angeles en omgeving.

Terug in Nederland speelde Pieter enkele jaren in diverse showbands (To the Point, Next-One, Up to Date en Finally) waarmee hij in binnen- en buitenland optrad voor o.a. (internationale) bedrijven en politici. Met enkele van deze bands heeft Pieter diverse artiesten begeleid.
Na deze periode kwamen verschillende andere coverbands in diverse stijlen. o.a. What the Funk, Rockoon en Big band the Swing ’n’ Sweet Orchestra.

Als solo begeleider heeft Pieter diverse Jazz en Pop vocalisten begeleid en was hij bij vocal group Sister Moon gitarist en arrangeur.

In de Bluesrock bands Junkyard Dogs, Duketown Dogs en BlueShaker was Pieter naast gitarist ook componist, arrangeur, producer en producent.
Naast producties van een aantal van Pieter’s eigen bands, is hij ook te horen als solo artiest en op producties van andere artiesten.

Niet alleen op gitaar is Pieter een duizendpoot.
In andere, niet muziek-gerelateerde omstandigheden heeft Pieter ervaring  met andere vakgebieden zoals logistieke processen, management, public relations, financieel beheer en zakelijk recht.
Veel van deze opgestoken kennis bleek direct toepasbaar bij het geven van gitaarlessen.
Uiteindelijk resulteerde dit in 2006 in de oprichting van Jochems Music Services.

De rode draad in het geheel: zijn passie voor doceren.
Pieter geeft professioneel gitaarles sinds 1990.
Zowel als vaste docent als op invalbasis heeft hij gewerkt bij vele muziekscholen, o.a. in Almere, Amsterdam, Cothen, Hilversum, Vianen en Zevenaar.
Tevens is Pieter privé docent.

Sinds 2006 geeft Pieter uitsluitend les in zijn woonplaats Amersfoort.
Veel van zijn leerlingen hebben inmiddels het Conservatorium of Rock Academy bereikt en afgerond, en hebben een florerende carrière als gitarist en docent.

Tussen 2008 en 2020 was Pieter (mede)eigenaar van Muziekonderwijs Midden Nederland, ook in Amersfoort.

Met al deze ervaring is Pieter een gitaardocent die de zin en onzin van lesstof weet te scheiden.
Pieter geeft op een ontspannen manier les, maar er moet wel iets geleerd worden.

Werken aan de minst sterke kanten via  de Theory of Constraints, om op die manier steeds beter te worden, is bij Pieter de rode draad bij de gitaarlessen.

Leerlingen die het onderste uit de kan willen, hebben aan Pieter een geduldige, maar kritische gitaarleraar, die zijn leerlingen blijft stimuleren.
Wil jij een  proefles van Pieter?
Neem snel contact op!

Luister naar Pieter :